In 2025 besteden we als korps meer aandacht aan de werving van nieuwe kaderleden en zeekadetten. Het bestuur is inmiddels druk bezig met het opzetten van een wervingscampagne met een looptijd van een jaar. Ook het Comité van Aanbeveling (ja, die hebben wij) speelt hierin op eigen verzoek een rol. Hoe de campagne er uit gaat zien is natuurlijk nog even voorbehouden aan de insiders. De argumenten om zo’n campagne te houden willen wij natuurlijk ook graag met jullie delen.

Meer kinderen laten genieten

Het is kenmerkend voor een jeugdvereniging dat er zo af en toe verloop plaatsvindt. Dat geldt zeker voor een succesvol Zeekadetkorps. Immers, er stromen zeekadetten door naar het nautisch onderwijs én de arbeidsmarkt! Toch hebben wij het idee dat het bestaan van Zeekadetkorps Lelystad nog een beetje een geheimpje is in Lelystad en omgeving.

Zeekadetkorps Lelystad
De doelstelling van het Zeekadetkorps Lelystad is jongeren te helpen hun weg te vinden naar een (maritiem) beroep of opleiding. Daarmee is het ZKK Lelystad ook een laagdrempelige praktijkopleiding voor jongens en meisjes in de leeftijd van 11-24 jaar. Voor 18-24 jarigen biedt het ZKK Lelystad door middel van opleidingen en het opdoen van ervaringen, de mogelijkheid hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Daarmee wil het ZKK Lelystad een bijdrage leveren aan het voorbereiden van jongeren op hun toekomst. Maar eerst en vooral is het natuurlijk een club waar je vrienden voor het leven maakt en jezelf kan ontdekken en er ruimte is voor het ontwikkelen van vaardigheden. Doel is deze jongeren te “behouden” voor Lelystad, meer specifiek de lokale arbeidsmarkt. De drie pijlers waarop het korps rust zijn: Veiligheid, Educatie en Plezier  

Doelen

De oprichting en instandhouding van dit Zeekadetkorps Lelystad dient diverse doelen:

  • jongeren van 11-18 jaar een laagdrempelige vrijetijdsbesteding in Lelystad te bieden
  • Jongeren van 11-18 jaar de mogelijkheid bieden zich te oriënteren op beroepen in de maritieme sector
  • (oudere) Inwoners van Lelystad binden aan het initiatief, als vrijwilliger, en ze daarmee in staat te stellen (specifieke) kennis aan jongeren over te dragen
  • Verbinding te maken – en daaraan een praktische invulling geven – met diverse relevante maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld Jeugdwerk Lelystad, Welzijn Lelystad, Batavialand, het Werkbedrijf Lelystad, het lokale bedrijfsleven (met Bedrijfskring Lelystad als intermediair)
  • Het lokale- en regionale bedrijfsleven te laten participeren in de exploitatie

Op dit moment

Zes jaar na de oprichting beschikt het Zeekadetkorps Lelystad over een eigen schip dat dient als clubhuis. Het heeft een vaste ligplaats in de Bataviahaven van Lelystad. Stichting Bataviahaven is met het bieden van de ligplaats een van de grootste sponsoren van het lokale Zeekadetkorps.

Met dit schip worden vaartochten gemaakt tijdens vakanties in voorjaar, zomer en najaar en uiteraard komt het korps hier iedere zaterdag bij elkaar voor activiteiten. Dat noemen wij Korpsdagen. Die dagen wordt de leden een zeer gevarieerd programma geboden waarin veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, lessen, spel en plezier en uitaard veel vaar- en zeilactiviteiten.

Leden krijgen met alle facetten van het leven aan boord te maken: techniek, zeemanschap of logistiek (koken!). Op enig moment ontwikkelen ze een voorkeur voor een van de verschillende diensten (technische dienst, nautische dienst of logistieke dienst) en worden ze daar bij ingedeeld.

Het korps wordt volledig gerund door vrijwilligers; zowel het bestuur als de kaderleden leveren hun bijdrage op vrijwillige basis. Zeekadetkorps Lelystad is  aangesloten bij de Vereniging Zeekadetkorps Nederland. Deze organisatie bestaat in 2025 al weer 70 jaar. 

Hoewel van oorsprong gebaseerd op de structuur van de Koninklijke Marine, zijn de Zeekadetkorpsen natuurlijk met hun tijd meegegaan. Overigens met behoud van de goede! Zoals een duidelijke structuur.

Aan boord van een schip, dus ook bij het ZKK Lelystad, is de structuur volstrekt  helder. Uiteindelijk is er één de baas: de commandant. Dat neemt niet weg dat er voor iedereen ruimte is zijn of haar eigen inbreng te hebben. Ook de opbouw van het korps doet in zijn structuur nog aan de Marine denken. Er is een commandant, er zijn officieren, er zijn onderofficieren en manschappen. Door te werken aan de overzichtelijk takenboek, is het voor jonge leden mogelijk stappen en stapjes te maken en op te klimmen in de rangen. Dit blijkt anno 2024 nog steeds goed te werken want een extra streepje op het uniform blijkt een hele goede stimulans te zijn. Voor heel wat jongens en meisjes is het deze duidelijkheid, met daarin de geboden mogelijkheden, de reden om lid te worden en te blijven van een Zeekadetkorps.

En dat uniform? Dat is praktisch (want een werkpak) maar vooral ook voor iedereen gelijk en bereikbaar. Het nivelleert op één aspect na: een streepje op de schouders. Het blijkt dat jongeren dat ervaren als een stimulans taken af te ronden, iets nieuws te leren en – liefst zo gauw mogelijk – ook zo’n streepje op hun schouder krijgen. 

Kansarm | Kansrijk

Vanuit ons perspectief zijn er geen kansarme kinderen; wel omstandigheden die sommige jongeren minder kansrijk maken. Waar mogelijk willen wij voor kinderen uit Lelystad misschien wel een verschil kunnen maken met een lidmaatschap van het Zeekadetkorps Lelystad.
Daarvoor werken wij ook graag samen met diverse organisaties zoals bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur, de gemeente Lelystad en waar mogelijk lokale bedrijven. Vanzelfsprekend is er ook veel samenwerking met andere korpsen in Nederland en vinden zeer regelmatig bezoeken over een weer plaats.
In het winterprogramma is er meer tijd voor de praktijklessen en het maken van excursies naar maritieme scholen en academies, bezoeken aan havens, scheepswerven en de koninklijke marine.

Zowel zeekadetten als kaderleden zijn weer welkom! Hieronder een kleine fotografische greep uit het jaar 2024

Share This