Zeekadet worden

Hier vind je alle informatie over hoe je zoon of dochter zeekadet kan worden bij het Zeekadetkorps Lelystad

 

 

 

 

Dé allerleukste jeugdclub van Lelystad! Ook voor jouw kind.

Zeekadet worden!

Jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar die in het bezit zijn van tenminste één zwemdiploma kunnen nu lid worden. Voor kinderen van 9 tot en met 10 jaar is er een wachtlijst. Na een gratis proefperiode van drie weken moet er besloten worden om zeekadet te worden. Hij/zij ‘monstert aan’ als aspirant Zeekadet en krijgt een werkpak uitgereikt waarmee hij of zij deel uitmaakt van ons zeekadetkorps. Zeekadetten dragen een uniform tijdens bijeenkomsten en daar zijn goede redenen voor. Op de eerste plaatst dragen zij een werkpak. Dat is tegen een stootje bestand, is veilig en voor iedereen hetzelfde. Stevige werkschoenen horen daarbij en dienen te worden aangeschaft. Op de eerste zaterdag na de officiële inschrijving wordt het uniform uitgereikt aan de aspirant zeekadet. Dan hoor je er echt bij. Het enige onderscheid in dit uniform is een klein onderscheidingsteken (rang) op beide schouders. Die krijg je niet zomaar, die moet je verdienen. Ervaring leert dat kinderen maar al te graag aan het takenboekje werken om zo’n streepje te verdienen. Tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals de Nationale Herdenking op de Dam bijvoorbeeld, wordt het nette uniform gedragen. Dat hoeft overigens niet direct te worden aangeschaft; dat komt later pas.

Je kan niet wachten?

Je hoeft natuurlijk niet 3 weken te wachten. Als je het zeker weet neem je een van je ouders mee om je in te schrijven.

Kennismaken

Je zoon of dochter kan drie zaterdagen met de Zeekadetten (gratis) meedoen om te kijken of hij of zij het leuk vindt. Tijdens de zaterdagen maken ze met alle onderdelen kennis om zo een goede indruk te krijgen wat het nu eigenlijk is om een zeekadet te zijn.

Ja, mijn kind wordt Zeekadet!

Op de derde zaterdag moet je kind een keus maken om wel of geen Zeekadet te worden. Dit moet samen met de ouder(s) aan boord gebeuren. De Commandant of Eerste Officier schrijft je dan in.

Tijdens het intake gesprek worden er gegevens ingevuld en wordt de informatiemap aan de ouder(s) overhandigd.

Schrijf je kind al vast online in

Via de knop hieronder krijg je ons online inschrijfformulier. Vul dit alvast zoveel als je kan in en en klik op verzenden. Het wordt dan automatisch naar de commandant en de eerste officier gestuurd. Een van hen neemt dan contact met je op.

Soorten en maten

Kinderen komen in vele soorten en maten. En vaak ook met bijzonderheden. Is je kind graag actief en heeft het (te) veel energie? Of vindt je kind omgang met anderen best wel een beetje spannend? Vind je het niet erg dat je kind leert samenwerken en zijn of haar afspraken na te komen? Kan jouw kind wel wat structuur en misschien wel wat discipline gebruiken? Het zou zo maar kunnen dat hij of zij een prima plek vindt binnen het Zeekadetkorps Lelystad. Bedenk daarbij wel dat de leiding bestaat uit louter vrijwilligers. We behouden ons dus het recht voor een kind niet toe te laten als wij denken dat dit voor iedereen beter is.

A t/m Z informatie

GEWELDIG! Je kind wordt Zeekadet! Een goede beslissing waar je absoluut geen spijt van krijgt. Samen  schrijf je je in als zeekadet. Dit gebeurt door de Commandant of Eerste Officier op zaterdag tijdens een korpsdag. Er worden formulieren ingevuld en getekend.

En dan…
Je bent nu “Aspirant Zeekadet”. Je leert zo snel mogelijk de weg aan boord kennen (en ook in het donker) Je krijgt een “monsterboekje”. In dit boekje staan allemaal taken die je mag uitvoeren. Nadat je alle taken klaar hebt kom je in aanmerking voor de volgende rang: Zeekadet 3e Klasse.

Verplichte kosten

  1. Contributie – € 25,00 per maand
  2. Aanschaf werkpak – € 48,50 (afhankelijk van de maten) 
  3. Borg net uniform – € 85,- (is het eerste jaar nog niet nodig)

Het kledingpakket bestaat uit: werkhemd, werkbroek, T-shirt en een muts met 2 overtrekken. Het uniform wordt pas verstrekt na ontvangst borg en aankoop van gladde lederen schoenen (bij voorkeur KM schoeisel). Het werkpak dient te worden 

Het werkpak, dat door alle zeekadetten wordt gedragen bij de meeste activiteiten, bestaat uit een blauwe broek, blauw hemd en riem. Optioneel zijn het petje en wollen trui. Het werkpak (+muts) moet zelf aangeschaft worden, het daagsblauw wordt in bruikleen , met een borgsom, verstrekt waarbij de zeekadet verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan. 

IMG_5420

Baksgewijs in werkpak

Het ‘daagsblauw’; het uniform dat wordt gedragen bij speciale gelegenheden. Dit wordt verstrekt vanaf zeekadet der derde klasse. Doel van het uniform is ongeacht sociale of culturele achtergronden de zeekadetten er het zelfde uit te laten zien en hen dit ook te laten beseffen. Binnen het korps geldt inzet en instelling als graadmeter en niet de afkomst!
Het uniform wordt pas verstrekt na ontvangst borg en aankoop van gladde lederen schoenen (bij voorkeur KM schoeisel).

Baksgewijs Zeekadetkorps Lelystad

Baksgewijs in uniform

Voor kampen en excursies
Kampen met de Port of Lelystad – De kosten hiervan zijn mede afhankelijk van het aantal meevarende personen. Er wordt een bedrag per dag in rekening gebracht. Kampgeld dient voor vertrek te zijn voldaan.

 

Download ons A->Z document met alle informatie voor u als ouder(s).

de Zeekadet

Het Zeekadetkorps Lelystad

Het Zeekadetkorps Lelystad is opgericht in november 2018en werd daarmee het 19e korps van Nederland. Het eerste jaar na de oprichting was er nog geen korpsschip en werden de zaterdagen georganiseerd in o.a. het havenkantoor van de Bataviahavens. In 2019 is de Port of Lelystad aangekocht door subsidie van de gemeente Lelystad en het Zeekadetkorps Nederland, de landelijke organisatie.

De Port of Lelystad is een boeienlegger geweest die voer op de Noordzee en later de Schelde in Belgische dienst De negen aluminium tanks werden verwijderd en met de opbrengst daarvan werd het dek dichtgemaakt en werd een opbouw geplaatst (kombuis en wasplaats).

De eerst vaartocht met ons varende clubhuis was tijdens het Hemelvaart weekend in 2019. Toen hebben wij met alle leden het schip overgevaren van Antwerpen naar Lelystad. Tijdens het binnenvaren van de Bataviahaven werden we ontvangen door de havendienst, de KNRM en Omroep Flevoland.

Sindsdien hebben we nog heel wat vaartochten gemaakt onder andere naar diverse havens rond het Markermeer en IJsselmeer en vorige zomer nog naar Den Helder voor het Nationale Zomerkamp.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.

Share This